Garden Food Festival 2019

Garden Food Festival oživí městský park v Rožnově. Potkejte špičkové kuchaře a objevte netradiční chutě a vůně

Na Garden Food Festivalu (GFF) v městském parku v Rožnově pod Radhoštěm, který se koná 25. a 26. května 2019, návštěvníci zažijí chutě a vůně nejen z Valašska ale celého Česka, Evropy a světa.

Letošní novinkou je hudební představení a hlavně show talentovaných kuchařů, kteří se objevili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Ti se poprvé se před publikem představili v pražské Invalidovně, kde letošní série GFF odstartovala. Pak vařili v Ostravě, kde sklidili velký ohlas. Nyní soutěžící pilují recepty a vymýšlejí, jakými dobrotami osloví rožnovské publikum. „Chceme uvařit něco pro rodiče a jejich děti, zejména ve věku 1,5 až 3 roky. Rádi bychom totiž změnili často zažité postoje vaření v rodině a návštěvníkům ukázali, že se dá v kuchyni vytvořit zdravé a jednoduché jídlo, často s aktivní pomocí dětí,“ řekla Zuzka Böhmová, která je maminkou tří dcer a jednou z finalistek MasterChefa. Spolu s dalšími „soupeři“ Ester, Bárou a Petrem založila projekt nazvaný Křepelky v čokoládě. Kromě této skupiny se na pódiu představí také Mona, Barbora, Katka, Pavel, Marek a Bohuslav. Chybět nebude ani jeden z hvězdných porotců – michelinský šéfkuchař a ostravský rodák Radek Kašpárek. Doplní ho další výborní kuchaři, a to David Valíček z Food Ateliéru a šéfkuchař konceptu Stračena Pub Radim Svačina.

A co mohou ochutnat návštěvníci Garden Food Festivalu? Rožněného pštrosa, kohoutí perkelt, fish and chips s mátovým hráškem, krevetové knedlíky nebo lokše s kachním ragů. Někdo dává přednost klasice, jako je tatarák, valašský zelný krém, trhaný vepřový bůček nebo jelení guláš. Je libo dobrý burger? S foie gras, hovězím, dančím nebo jehněčím? Nechybí ani veganská a vegetariánská nabídka. K tomu sladká tečka v podobě makronek, domácích dortů a medovníků, raw zákusků, tradičních či cizokrajných dezertů v doprovodu káv z renomovaných i malých pražíren, piv z velkých i malých pivovarů, tuzemských i zahraničních vín, kvalitní vody, čistých ovocných šťáv, alko a nealko koktejlů i vybraných destilátů. Domů si mohou zájemci odnést produkty od českých i moravských farmářů a malovýrobců – rybí karbanátky, paštiky, med, domácí uzeniny, pesta, oleje, čokoládové dobroty, pivní speciály nebo ovocná vína.

Jsme rádi, že po loňské velmi úspěšné premiéře opět můžeme turistům a především Rožnovanům opět nabídnout elitní kuchaře a všichni budou moci ochutnat různé speciality. Lidé se mohou těšit i na naše regionální prodejce a jejich produkty, na místní restauratéry, to vše v krásném prostředí městského parku,“ konstatoval starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš, jenž věří, že lidé si velkou dvoudenní přehlídku plnou gurmánských specialit nenechají ujít. „Je to specifická akce s dobrým konceptem a loni se dobře osvědčila. Navíc první festivalový den v sobotu jede do Rožnova historický vláček z Valašského Meziříčí, takže je to ideální pozvánkou strávit víkend u nás v Rožnově,“ pozval do Rožnova starosta města. Zároveň připomněl, že město opět bude na nápor účastníků festivalu připraveno. Stejně jako loni bude k dispozici přehledná mapka všech více než dvaceti parkovacích ploch ve městě, která bude v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí, bude ke stažení na webu www.visitroznov.cz a také ji budou rozdávat přijíždějícím řidičům strážníci městské policie.

Nabitým dvoudenním programem hosty provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová. V areálu bude také dětská zóna s mnoha atrakcemi – mimo jiné workshopy, tvůrčími dílnami, chemickými pokusy a hlavolamy, které přiveze olomoucká Pevnost poznání Univerzity Palackého. Kdy si bude chtít odpočinout od jídla, může si také zahrát stolní fotbal, a to díky nabídce neziskového sportovního centra FoosForLife.

Pořadatelé také spolupracují s Národní potravinovou bankou, které na závěr festivalových dnů nabídnou přebytečné potraviny a pokrmy. Jídlo putuje přímo do azylových domů či lidem v nouzi.

Garden Food Festival je největší gastronomický festivalový projekt v České republice. Organizátoři pokaždé do města přivážejí zajímavé gastrokoncepty a špičkové kuchaře. Od založení v roce 2015 se rozrostl do pěti měst – Ostravy, Olomouce, Uherského Hradiště a Rožnova pod Radhoštěm. Letos se poprvé představil i v Praze.

Otvírací doba: Sobota: 25. 5. 2019 od 10:00 do 19:00, Neděle: 26. 5. 2019 od 10:00 do 18:00

Publikováno: 13.5.2019

Přidat komentář